Eén van de belangrijke aspecten van een nieuw gebouw is een optimaal functionerende klimaattechniek. Dit is te bereiken dankzij commissioning!
Klimaattechniek
Klimaattechniek speelt een doorslaggevende rol bij nieuwe gebouwen. Daarbij gaat het niet alleen om het zorgen voor een aangenaam binnenklimaat, maar ook om lage energiekosten en, niet te vergeten: duurzaamheid. Wanneer een nieuw gebouw opgeleverd moet worden, moeten de klimaatsystemen dan ook optimaal functioneren. Dit hangt niet alleen af van het ontwerp en de installatie van de systemen, maar ook van commissioning.
Wat is commissioning?
Commissioning is het proces van het testen, afstemmen en valideren van gebouwsystemen zoals HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning), verlichting, brandbeveiliging en andere technische installaties. Deze systematische aanpak is ervoor om te zorgen dat alle systemen werken zoals ze bedoeld zijn, dat ze voldoen aan de ontwerpeisen en dat ze optimaal presteren gedurende de levenscyclus van het gebouw. Eventuele tekortkomingen en afwijkingen worden tijdig ontdekt en opgelost voordat het pand in gebruik wordt genomen.
Evaluatie
In de wereld van klimaattechniek gaat commissioning verder dan het simpelweg controleren of systemen werken. Het omvat een diepgaande evaluatie van de werking van klimaatsystemen, zoals luchtbehandelingssystemen, verwarmings- en koelsystemen, en de integratie van deze systemen met andere gebouwtechnieken. Het doel is om niet alleen de technische werking te garanderen, maar ook om het gebouw energiezuinig te maken en het comfort voor de bewoners te optimaliseren.
Energiezuinig en comfortabel
Commissioning begint al in de ontwerpfase van een gebouw. Dan wordt bepaald welke klimaatsystemen nodig zijn om te zorgen voor een energiezuinig en comfortabel binnenklimaat. Dit ontwerp wordt in de fase van commissioning uitvoerig getest en geoptimaliseerd, om te bereiken dat de systemen voldoen aan de oorspronkelijke doelstellingen van energie-efficiëntie en comfort.
Effectiviteit
Een goed uitgevoerde commissioning zorgt ervoor dat klimaatsystemen niet alleen technisch goed geïnstalleerd zijn, maar ook effectief en volgens de specificaties functioneren. Het komt nogal eens voor dat bepaalde installaties binnen de klimaattechniek na de bouw niet goed afgesteld zijn, wat kan leiden tot mindere prestaties. Dit kan resulteren in hogere operationele kosten, een slecht binnenklimaat of zelfs schade aan de systemen. Met commissioning worden deze problemen voorkomen doordat het hele systeem gemonitord en gefinetuned wordt, zodat het op lange termijn optimaal presteert.
5 stappen
Het proces van commissioning rond klimaattechniek omvat 5 stappen:
Nazorg
Commissioning stopt niet na de oplevering van het gebouw. Het proces omvat ook een fase van nazorg, waarin het gebouw in de praktijk wordt getest. Hierbij worden de klimaatsystemen continu gemonitord om ervoor te zorgen dat ze blijven presteren zoals bedoeld. Het komt voor dat er na de oplevering aanpassingen of optimalisaties nodig zijn om de prestaties verder te verbeteren; zeker in de eerste maanden van het gebruik. Dit maakt het belang van voortdurende monitoring en eventuele bijsturing in de eerste periode na de oplevering van groot belang.
Over Commissioning Nederland
Commissioning Nederland is een proactief platform dat reageert op de behoeften vanuit de markt. Door het borgen van de kwaliteit van bouwprocessen, gebouwen en installaties, speelt Commissioning Nederland een belangrijke rol bij een gezond werkklimaat, betere arbeids- en energieprestaties en kostenbesparingen dankzij een beperking van faalkosten. Daarmee levert Commissioning Nederland een bijdrage aan de transitie naar een duurzame samenleving.