Commissioning in Nederland versus de rest van de wereld

Een wereld van verschil

In veel andere landen is commissioning inmiddels de norm. In Nederland hinken we nog een beetje achter. Dat komt deels door de strikte bouwregelgeving en de algehele kwaliteit van onze gebouwen. Vaak denken we dat alles wel goed komt zodra het contract is getekend, maar de realiteit is dat ieder gebouw zijn eigen uitdagingen heeft. Door van commissioning een standaardproces te maken, kun je als opdrachtgever een veel beter resultaat behalen.

 Wat gebeurt er elders?

In landen als de VS, het VK en andere delen van Europa is commissioning al lang ingeburgerd in de bouwsector. Hoe gaat dat precies?

 Verenigde Staten

In de VS is commissioning al jarenlang een vast onderdeel van bouwprojecten, vooral bij commerciële en overheidsgebouwen. De Building Commissioning Association (BCxA) is een van de grootste organisaties die duidelijke richtlijnen biedt voor commissioning. Ook de ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers) heeft wereldwijd standaarden ontwikkeld die zorgen voor kwaliteit en duurzaamheid.

 Europa

Ook in Europa begint commissioning steeds populairder te worden, met elk land dat zijn eigen focus heeft. In het Verenigd Koninkrijk ligt de nadruk bijvoorbeeld op duurzaamheid en energie-efficiëntie. In Duitsland en Scandinavië wordt commissioning vooral ingezet voor koolstofreductie, en bij veel nieuwbouw- en renovatieprojecten is het zelfs verplicht. Dit zorgt voor gebouwen van topkwaliteit.

 Commissioning is een win-win

Ondanks de internationale successen blijft Nederland achter. Dat is zonde, want commissioning heeft gigantische voordelen:

·       Kostenbesparing: door commissioning voorkom je dure reparaties en energieverspilling. Installaties werken vanaf het begin optimaal, wat zorgt voor lagere exploitatiekosten.

·       Hogere kwaliteit van gebouwen: als alles goed werkt, wordt het comfort voor de gebruikers veel hoger.

·       Meer winst: duurzame en kwalitatieve gebouwen zijn aantrekkelijk voor huurders en eigenaren, die er vaak ook meer voor willen betalen.

·       Voldoen aan wetgeving: commissioning helpt ook om te voldoen aan steeds strengere regelgeving, zoals de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.

·       Subsidie: commissioning kan bijdragen aan het behalen van de benodigde certificaten zoals LEED, BREEAM (Amerikaanse certificaten) en WELL (Engels certificaat), én de daarbij behorende subsidies. Daardoor verdient commissioning zichzelf terug voor de behaalde score.

·       Internationale standaard: internationaal wordt het standaard uitgevraagd in de bestekken en maakte het deel uit van de aannemersovereenkomst, zodat de opdrachtgever verzekerd is van een bedrijfszeker en gezond gebouw.

·       Vertrouwen: de opdrachtgever weet dat hij een kwalitatief pand opgeleverd krijgt of in beheer houdt. Doordat de kwaliteit zich bewijst en gewaardeerd wordt, word je een betrouwbare partner om mee samen te werken, en zul je eerder voor weer een nieuw project worden gevraagd.

 Essentieel voor elk gebouw

Commissioning is geen luxe voor alleen grote projecten. Het is een must voor elk gebouw dat wil blijven presteren op het gebied van kosten, duurzaamheid en efficiëntie. Het is tijd dat commissioning in Nederland net zo vanzelfsprekend wordt als in andere landen. Bedrijven die nu de stap nemen, profiteren van lagere kosten, hogere kwaliteit en duurzame gebouwen.

Opleiding Commissioning

Docent commissioning leidt nieuwe specialisten op

Docent commissioning Jaap Neeleman is via TVVL in Woerden vanaf het jaar 2020 betrokken bij zowel de 6-daagse opleiding tot specialist als de 4-daagse...

Vijf redenen om commissioner te worden

Ben jij technisch aangelegd en op zoek naar een manier om echt impact te maken? Of wil je bijdragen aan een duurzamere wereld? Dan is de rol van commi...

Vanaf begin 2024 heet onze organisatie niet langer de Dutch Building Commissioning Association (DBCA), maar Commissioning Nederland. De missie en waarden blijven onveranderd, maar we presenteren ons nu in een nieuw jasje. In dit artikel leggen we uit wat er precies veranderd is en wat hetzelfde blijft

Commissioning Nederland: Nieuwe naam, dezelfde missie

Dutch Building Commissioning Association was jarenlang onze naam, maar het nieuwe bestuur besloot dat DBCA niet langer de lading dekt....

DBCxA Transformeert naar Commissioning Nederland

In het kader van positionering van het vakgebied commissioning, kondigen we aan dat DBCxA haar naam officieel verandert naar "Commissioning Nederland...

wet kwaliteitsborging

Invloeden van de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

7 december 2023 werd er een sessie gehouden over de invloeden van de nieuwe Wet kwaliteitsborging. Lees hier de samenvatting....

Vanaf 2023 neemt DBCxA de Commissioners over

Vanaf 2023 neemt DBCxA de Commissioners over. Dit biedt mogelijkheden om dichter bij onze experts te staan en te helpen bij het vak....

Het secretariaatsbureau van DBCA is ondergebracht bij TVVL

Remi Hompe, penningmeester DBCA, is blij met deze nieuwe samenwerking: “TVVL heeft veel ervaring met het ondersteunen van stichtingen."...

Stakeholders

Techniek Nederland
ISSO
Binnenklimaat Nederland
VCCN
NVDO
TVVL
FHI Gebouw automatisering